Zboží 

Nebojte se zpracovaných rajčat

Rajčata patří k nejoblíbenějším potravinám. Konzumujeme je celoročně, čerstvé i tepelně upravené, můžeme si z nich udělat džus nebo si je usušit. Rajčata mají opravdu velmi široké množství využití, a proto jsou tak oblíbená. Navíc je na trhu hned několik odrůd, které se liší nejen chutí, ale také velikostí.

Proč máme tak rádi rajčata?

U dětí jsou oblíbené malá cherry rajčata, na vaření jsou lepší klasická rajčata keříková. Rajčata obsahují řadu vitamínů, k těm nejdůležitějším patří vitamín C a kyselina listová a nechybí ani betakaroten. Jsou tak velmi vhodné pro těhotné ženy, jelikož jsou zdrojem všech důležitých látek. Při správném uchovávání vám rajčata vydrží poměrně dlouho. Není tak problém mít doma stále čerstvá rajčata. Pokud jste byli zvyklí používat při vaření rajčatový protlak nebo kečup, zkuste jej nahradit čerstvými rajčaty. Kompromisem by mohlo být i použití konzervovaných rajčat. Krájená rajčata jsou ideální při přípravě omáčky na lasagne nebo špagety. Dětmi tolik oblíbená rajská omáčka nebo rajská polévka bude také z rajčat chutnat lépe než z protlaku. Jediné, na co byste si měli u rajčat dávat pozor je jejich zralost.

Jak nejlépe zpracovat rajčata

Rajčata, která jsou přezrálá, vám dlouho nevydrží, jsou vhodná k rychlé spotřebě nebo ke zpracování. Právě takováto rajčata jsou vhodná na přípravu rajčatových past. Drcená rajčata nejsou rajčata, která patří na kompost, jak se mnohdy mylně domníváme. Kvalitní drcená rajčata, která jsou dovážena ze zahraničí, jsou stejně dobrá, jako jakékoliv jiné zpracování. Při výběru je důležité všímat si podílu rajčat na 100 g. I když dáváte přednost čerstvým rajčatům, je dobré mít doma konzervu rajčat v záloze. Nikdy nevíte, kdy se vám může hodit pro přípravu rychlé, teplé večeře. Rajčata jsou jednoznačně nezbytnou součástí každé kuchyně.

Related posts

Leave a Comment